Bülent Tarhan

Keynote Speech On Fraud

Bülent Tarhan PhD.Resim

Maliye Bakanlığı Baş Müfettişi

"Yolsuzlukla Mücadelede Yasama Dokunulmazlığı Ve Kamu Görevlilerinin Yargılama Ayrıcalıkları"


İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1974 yılı mezunuyum. 1977 yılından bu yana kesintisiz olarak müfettişlik görevimi sürdürmekteyim. 1993-1997 yılları arasında 4 yıl süreyle Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı yaptım. 1990 yılında (1) yıl süreyle kaldığım İngiltere'de verimlilik ve kalite denetimi konusunda incelemelerde bulundum. Kısa süreli denetim görevleri nedeniyle gittiğim İtalya, Fransa, İspanya, Tayland ve Pakistan'da anılan ülkelerin denetim sistemine ilişkin olarak genel hatlarıyla araştırma olanağı buldum. Denetim ve Ombudsmanlık konularında çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış makalelerim mevcuttur. Aynı konularda sempozyum, seminer gibi çeşitli ulusal ve uluslararası düzeydeki etkinliklerde oturum başkanı veya konuşmacı olarak görev aldım.

2003 yılında (3) ay süreyle Avusturya Yolsuzlukla Mücadele Sistemini inceledim.

Ombudsman uygulamaları konusunda yaklaşık (10) yıldır sürdürdüğüm teorik çalışmaların yanısıra, İspanyol Ombudsmanı (El defensor Del Fueblo) Avusturya Ombudsmanı (Volksanwaltscahft), Pakistan Sind Eyaleti Ombudsmanı ve KKTC Ombudsmanı ile bizzat görüşmelerde bulundum. Barcelona'da yapılan İber Amerikan Ombudsmanlar toplantısına davet edildim. Ayrıca, 2001 yılında Avustralya'da Ayrımcılığa Karşı Mücadele ve Denetim Kuruluşu (Anti Discrimination Board) Başkanıyla görüştüm.

1994 yılında, Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ye sevkedilen "Memurların ve Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Suçlarının Kovuşturulması Usulü Hakkında Kanun Tasarısı" ile ilgili Komisyonun, 576 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca depremzedelere yapılan nakdi yardım hesaplarının denetlenmesi amacıyla kurulan komisyonun ve Kamu Denetimi Temel Kanunu Tasarı taslağının hazırlanması amacıyla kurulan komisyonun Başkanlığını yaptım.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonunda uzman olarak görev aldım ve Komisyon Raporunun "Bir olgu olarak Yolsuzluk: Nedenler, Etkiler ve Çözüm Önerileri" başlıklı ilk bölümüne önemli katkılar sağladım.

Bunların dışında;

-1 Ocak 2002-1 Ekim 2003 tarihleri arasında Viyana'da yapılan "BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi" tasarısı ad-hoc komite toplantılarına katıldım. Verdiğim toplam 6 öneriden 4'ü kabul edildi. "Özel Sektörde Zimmet" başlıklı bir önerim kabul edilerek, sözleşme metnine dahil edildi. Dünya Hukuk literatürüne de giren bu öneri Milliyet Gazetesinde Nedim Şener Tarafından hazırlanan bir habere konu edildi.

-Kara paranın aklanmasıyla mücadele konusunda 2002 Şubat ayında -alt komite toplantısından önce- Brüksel'de yapılan hazırlık toplantısında Türk delegasyonunun Başkanlığını yaptım.

-Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan 8 no.lu alt komite toplantılarında 2003 ve 2005'de Türkiye'nin yolsuzlukla mücadele sunuşunu yaptım.

-ABGS ve Maliye Bakanlığı koordinatörlüğündeki mali kontrol çalışma gruplarında üye olarak görev aldım. "Kamu Mali Yönetimi ve Mali Kontrol Kanun Tasarısı"nın hazırlık çalışmalarında bulundum.

-Devlet Denetim Elemanları Derneği'nde 6 yıl süreyle genel sekreterlik ve yayından sorumlu yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundum.

-2 yıl süreyle Hakemler ve Bilirkişiler Derneğinin Genel Başkanlığını yaptım.

-Merkezi Berlin'de bulunan Trancparency International'ın Türkiye kolu olan Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği'nde bir dönem Yönetim Kurulu üyesi olarak görev aldım.

-Türkiye İç Denetim Enstitüsü tarafından yayınlanan İç Denetim Dergisinin Yayın Danışma Kurulu Üyesiyim.

-Başbakanlık Müfettişleri Derneği Kurucu Başkanıyım.

-Radikal, Cumhuriyet, Zaman gazeteleri ile Güncel Hukuk dergisinde "yolsuzlukla mücadele", "denetim", "Ombudsman" ve "yasama dokunulmazlığı ile memurların yargılama ayrıcalıkları" konularında yazılarım yayımlanmaktadır.

-TBMM tarafından onaylanan uluslararası anlaşmalar da dahil olmak üzere ülkemizin tüm yolsuzlukla mücadele mevzuatı tarafımdan derlenerek TOBB'ne bağlı Türkiye Ekonomik ve Politik Araştırmalar Vakfı (TEPAV) tarafından kitap halinde yayımlanmıştır.

Merkezi ABD'de bulunan Association of Certified Fraud Examiners adlı kuruluşun verdiği CFE (Certified Fraud Examiner) isimli sertifikanın sahibiyim.

Bu içerik 11.08.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1374 kez okundu.